top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

Sygdomstegn og karrighed i bogland

Jeg vil godt på forhånd undskylde. Den bliver skinger den her.


Som aspirerende forfatter, er jeg hele tiden på jagt efter nyheder fra forlags- og bogbranchen. Jeg følger andre forfattere og lurer tricks af, og jeg prøver især at blive klog på forlagsbranchen. Det store valg om at udgive piner mig nemlig:

Forlag, Medudgiver Forlag eller Selvudgivelse?

That's the question.


Det er ikke en videnskabelig undersøgelse jeg har lavet, men jeg har hørt mig ad, hist og her. De fortællinger jeg har fået af forfattere og deres relationer til deres forlag har ikke imponeret mig. Royalties på deres salg af bøger er forsvindende lille, rettighederne til deres værker ejer forlagene og til tider har jeg hørt forfattere beklage sig over, at i betragtning af den fortjeneste (hvis der er nogen) som de afleverer til forlagene, så får de ikke nok for pengene. Jeg underkender ikke, at det langt henad vejen er forlagene der punger ud og løber risikoen. Men for hulen da, det må da kunne gøres bedre og billigere.


En bekendt gjorde mig forleden opmærksom på et jobopslag fra et forlag. Hvis man altså kan kalde det det. Bevares, det er regulært arbejde som er beskrevet i jobanoncen, men det der er bemærkelsesværdigt er, at der ikke følger løn med.


Den lader vi lige hænge lidt.


Jeg troede det var løgn da jeg så det. Og jeg tænkte med det samme, at hvis jeg skriver om det her, så er der ingen der vil tro på mig. Så jeg tog et screenshot af annoncen. Den kan du se herunder. Jeg har censoreret forlagets navn, for min pointe er ikke at udstille forlaget. Selvom jeg for fanden i helvedet havde lyst til det. Men jeg synes ikke det er god stil.


I stedet fremlægger jeg det som et bevis på, omend hvor uendeligt lille det er, hvor riv ruskende skør forlagsbranchen kan være.Som det ses af annoncen er det et arbejde hvor du skal:


- Læse korrektur

- Betalæse

- Vurdere manuskripter

- Oversætte

- Lave grafiker opgaver


Alle ovenstående opgaver er ydelser som forlaget tager penge for. ALLE.


Og prøv så lige at læse kvalifikationerne:


- Du kan anvende Word.

- Du kan arbejde i Google-drev eller er indstillet på at lære det. 

- Du skriver og taler flydende dansk. 

- Du har internetadgang og egen computer.


That's it!


Så nu leger vi, at jeg er forfatter. Har brugt år af mit liv på at skrive mit magnum opus eller blot seks måneder på min debutbog. Whatever. Jeg printer det og sender det til forlaget, i håbet om at en sindsyg dygtig redaktør, der har fingeren på litteraturscenens puls, tager mig under sine vinger og hjælper mig med at udgive min bog for 90% af min bogs salg.


Men så er det i virkeligheden en ulønnet 3.g'er der sidder og læser mit manuskript igennem.


Jeg ved ikke om jeg skal være mest rasende over, at det er en amatør der sidder og læser mit manuskript igennem. Altså en med samme kompetencer som jeg selv kunne finde i en af de utallige Facebookgrupper der handler om at skrive. Eller om jeg skal være mere vred over, at der eksisterer en branche hvor det tilsyneladende er okay, ikke at betale for et regulert stykke arbejde og tilmed hvor man giver en flying fuck for kvaliteten af deres eget arbejde.


Det er usselt og det er et sygdomstegn.


Hvornår kommer Amazon Publish til Danmark?

Eller en hvilken som helst anden teknologisk platform der kan udfordre det bestående?


Jeg er klar til revolutionen.


Det tror jeg, vi er mange der er.


PS. Og jeg ved godt, at man kan forsvarer annoncen med, at 3.g'erne bare screener de mange manuskripter der kommer ind, og sender de bedste videre til den rigtige redaktør. En sådan indvending ville da i det mindste redde kvaliteten af det udførte stykke arbejde. Men så giv dem da i det mindste noget løn!

____________ _______________


Jeg hedder Jannik Landt Fogt, og er en aspirerende forfatter.


Jeg skriver hele tiden; poesi, short stories, noveller, romaner (som jeg aldrig får afsluttet) og nogle

gange om arbejdet med at bryde igennem i bog- og forlagsbranchen.


Du kan læse flere af mine artikler her på bloggen eller på Linkedin.


Eller du kan følge mig på facebook eller på Instagram...


Og vil du læse nogle af mine tekster med det samme, så klik ind på min hjemmeside og læs:


Sommeren 89, et pastelfarvet coming-of-age rulleskøjtetrip igennem en sommerferie i 80'erne.


Miami by day, en poetisk rejsebeskrivelse af min tur fra Atlanta til Miami, med min terminalt syge ven. Om venskab, døden og håbet.


Antikvaren i Singapore, en short story om et møde med en finurlig antikvar i Singapore, som ikke skelner stort mellem genrer og mennesker.

13 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page