top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

The Great Resignation, Antiwork, FIRE, ERE - der er mange navne for jagten på et meningsfuldt liv.

USA oplevede rekord mange opsigelser i april 2021. To måneder efter var der flere der sagde op, og rekorden blev slået igen. Det gjorde den så også i august - og igen i november. Fænomenet er blevet døbt The Great Resignation, og på det sociale medie TikTok er folk begyndt at filme deres opsigelser under hashtagget Quit-Tok. Debattører herhjemme har travlt med at afskrive fænomenet. Med slet skjult nedladende tone bliver fænomenet kaldt for Antiwork-bevægelser. Hvad de fleste ikke forstår er, at fænomenet ikke handler om arbejdsafsky eller doven flugt fra arbejdsmarkedet. Målet er ikke at blive arbejdsfri, eller kunne ligge på sofaen og drive den af. Fænomenet handler om at leve et meningsfuldt liv. For mig startede rejsen før corona og allerede i 2017. Det startede med et wake-up call, da min bedste ven blev erklæret terminalt syg.


Min rejse ud af hamsterhjulet har jeg skrevet om i min debutbog "Elektrisk blå som et 80'er digt". Bogen handler om tabet af min bedste ven Lasse. Men mellem linjerne ulmer et oprør. Et oprør mod forbrugssamfundets hovedløse industrialisering af alt fra fødevaresektoren, børnepasning, uddannelse, ja af selve livet. Det er ikke et tilfælde, at titlen på bogen er en strofe af Søren Ulrik Thomsen - Bogen (og jeg selv) står nemlig i slægtskab med "nå-generationen" i dansk litteratur (Michael Strunge, Søren Ulrik Thomasen, Pia Taftdrup, F.P. Jac m.fl.) der også stillede sig udenfor samfundet og undrende iagttog og beskrev hvor krops-, sjæle- og meningsløst man kan leve det moderne liv.


Tilbage i 2016, og allerede før Lasse får konstateret ALS var jeg og min kone Gitte i gang med at tale om FIRE. FIRE står for Financial Independance, Retire Early. Bevægelsen dækker over en gruppe af mennesker der gennem nedsat forbrug og øget opsparing og investeringer stræber mod et liv med mere frihed. Nogle drømmer om, helt at trække sig fra arbejdsmarkedet, andre om blot at gå ned i tid, eller at få råd til at lave en brancheskift - nogle drømmer også om at starte som selvstændige. Da Lasse får sin diagnose, sættes der fart på vores tanker - og især på vores prioriteringer. Jeg søger orlov fra mit velbetalte job som senior konsulent og bliver handicaphjælper for min ven. Vi sælger huset på Amager og køber et hus på tvangsauktion. Vi bruger vores overskydende penge fra boligsalget til at betale vores lån. På ingen tid, har vi sadlet vores liv om, og kan nu bo med kun en af os i regulært arbejde. Min orlov konverteres til en opsigelse, og jeg begynder at skrive. Det er en drøm jeg har haft længe, men som jeg først forfølger som 39 årig. Drømmen var, og er stadig, at nå et sted hen, hvor mit skriveri bringer mig en levedygtig indtægt. Dér er jeg ikke endnu, men jeg er på vej.


Der er en mand, og sikkert mange andre, der har været tidligere ude end mig. Han er dansker og det er ham der har opfundet udtrykket Early Retirement Extreme. Han hedder Jakob Fisker og han startede allerede mens han studerede. Det var i 2001. Jakob opnåede finansiel uafhængighed på fem år, og bor i dag i USA. Både FIRE og ERE er bevægelser hvor forbruget sænkes og der skrues op for opsparingen og investeringerne. Formålene med FIRE og ERE, er ligeså forskellige som mennesker er det. Det er min holdning, at man ikke kan forstå The Great Resignation uden at forstå de værdier som FIRE og ERE er bygget på.


Forsøg på at forklare (og på at afskrive) The Great Resignation.


En fyr der hedder Ian Cook har for Harvard Business Review forsøgt at finde frem til baggrunden for The Great Resignation. Ian og hans reseachteam har undersøgt 9 millioner ansættelseskontrakter fra mere end 4000 forskellige amerikanske virksomheder. Deres konklusioner er følgende:


1. The Great Resignation skyldes at det corona-hjemmearbejde, mange af os har oplevet, har givet os smag for fleksibiliteten. Når vi ikke bedes om at befinde os på en arbejdsplads fra 8:00 til 16:00 så kan vi bedre planlægge vores liv.


2. The Great Resignation skyldes også det voldsomme workload som visse brancher har været udsat for under Corona. F.eks. i sundhedsindustrien (i USA) har mange sagt deres job op.


Det store Revisionshus E&Y har også jagtet baggrunden for The Great Resignation. E&Y har gennemført en global spørgeskemaundersøgelse hvor 16.000 arbejdere på tværs af brancher og lande har medvirket. Et af resultaterne er, at 9 ud af 10 deltagere svarer, at de gerne vil have mere fleksibilitet på deres arbejde. Det overraskende er, at en meget stor andel af de adspurgte ønsker en arbejdsuge med mellem 2-3 dage hjemmearbejde.


Herhjemme har Morten Balisager, stifteren af outplacement konsulenthuset Balisager A/S afskrevet The Great Resignation i Danmark. Han kan ikke få øje på den. Den er blot anekdotisk og udtryk for nogle få der ikke gider ordinære ansættelser.


Samtidig kan Zetland dokumentere at danske arbejdsgivere det sidste år har lavet svimlende 158.000 jobopslag til stillinger der aldrig er blevet besat. Arbejdsmanglen i Danmark er massiv.


Der er altså ikke helt enighed om The Great Resignation. Slet ikke når vi taler om den på Dansk jord.

Kært barn har mange navne

I de første spæde år af min og Gittes livsomlægning tænker jeg, at bevægelser som FIRE og ERE kun er bevægelser der ses i de velstillede velfærdslande. Jeg tænker at det er et vestligt fænomen. Men jeg tager fejl. I Italien startede Carlo Petrini The Slow Food Movement allerede i 1980'erne. Den startede som en modstand mod fastfood, men bevægelsen kom hurtigt til at danne klangbund for den senere Slow Living bevægelse. I marts 2019 opstod der en protestbevægelse mod 996-arbejdssystemet i Kina.

996-arbejdssystemet er et system der blev anvendt af IT-huse i Kina. Det dækker over at ansatte arbejder fra 9:00 til 21:00, 6 dage om ugen. Altså en fast 72 timers arbejdsuge.

Efter protesterne i 2019 blev systemet afskaffet og kort efter udviklede protesten sig til en generel flugt fra arbejdsmarkedet. Denne efterfølgende bevægelse kaldes for Tang Ping, der betyder "Lying flat" og dækker over en gruppe af kinesere der på forskelligvis træder ud af hamsterhjulet og lægger sig fladt ned, for at arbejde så lidt som muligt.

Lignende, om end statistisk mindre bevægelser har været i gang længe. Minimalist Lifestyle er blevet kendt gennem Marie Kondo's globale berømmelse. Ethvert af de utallige boligprogrammer, der sniger sig over flow-tv'ets flimmer, har op til flere afsnit om folk, der bedriver Tiny Living; altså køber eller selvbygger små boliger og lever på en sten.


Jeg tror at man søger forgæves, hvis man leder efter singulære og simple "Root Causes" på Great Resignation. Der er ikke enkelte eller simple årsager på Great Resignation, og man favner ikke mangfoldigheden i bevægelsen, hvis man udelukkende forsøger at analysere den ud fra arbejdsmarkedstal, som Ballisager gør det.


Det er snarere et omfattende globalt værdiskred som har været undervejs længe, og som har udfoldet sig på forskellig vis på tværs af nationale grænser. Det er som om, at flere og flere mennesker er vågnet op og har tænkt den samme tanke: Kompensationen (lønnen) som vi mennesker får, for at gå på arbejde, står ikke længere mål med de ofre vi bringer. Selvfølgelig har livet under Corona været en form for opvågning, men der er noget andet på spil her. Klimadebatten har fået en del af os til at indse, at vores industrielle levevis ikke tilgodeser klodens velbefindende. Kan det samme siges om mennesket?


Er det lykkes os at indrette vores arbejdsliv så stramt, at flere og flere af os ikke trives i det, eller er det "blot" et spørgsmål om, at vi i højere grad end førhen, er begyndt at søge meningen med livet andre steder end på arbejdspladsen?

The Great Resignation er ikke et simpelt fænomen.


I morgen skal jeg i Holbæk Radio og tale med Rikke Klindt og Louise Lind om noget af ovenstående. Rikke er terapeut og tusindkunstner og arbejder med fremtidens fælleskaber og er blandet andet leder for Folkemødet under SKVULP, der løber af stablen I Holbæk her til sommer. Louise er fremtidsforsker og erhvervskonsulent og arbejder blandet andet med ledelses- og teamsparring. Vi har alle tre været undervejs på den tilnærmelsesvis samme rejse - ikke for at blive arbejdsfri, men for at skabe os tilværelser hvor størstedelen af tiden bliver brugt på noget vi elsker. Programmet sendes omkring kl. 9:30.

Hvis man vil høre mere om min rejse ud af hamsterhjulet, om Great Resignation, FIRE, ERE, Tang Ping og alle de andre bevægelser, så kan man booke mig her:

_____________


Kilder - Artikler: Zetland // Vi siger op som aldrig før. Det handler om en jagt på mening. https://www.zetland.dk/historie/sop1r5yr-mopXVWD6-80954


Harvard Business Review // Who is driving the Great Resignation.


Kilder - Forums og lign.:


Jakob Fiskers hjemmeside om ERE http://earlyretirementextreme.com/


178 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page