top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

Linksamling til alle forfattere.

Opdateret: 21. mar. 2022

Der er mange der går med en forfatter i maven. Men bog- og forlagsbranchen kan være svær at finde rundt i. Jeg har lavet en lille linksamling, for at speede din informationssøgning op.


Hvis du føler der mangler noget på listen, så skriv mig en besked, eller en kommentar, og så opdaterer jeg. Del endelig listen med andre skribenter der kunne have gavn af den.

..og kig af og til ind - for jeg opdaterer den løbende.



Inspiration

Man kan få inspiration mange steder fra - fra andre bøger og andre forfattere.

Litteraturklubben. Facebookgruppe med over 20.000 medlemmer der deler anbefalinger på gode bøger. https://www.facebook.com/groups/7986147284/

FIKTIONER: En facebookgruppe der deler events og anbefalinger om alt fra film, bøger, spoken word, til poesioplæsninger, bogfestivaller og teaterforestillinger. Centralt for gruppen står "Den gode fortælling".


Plotcast: Palle Schmidts podcast hvor han interviewer forfattere om deres skrivegerning. Stakkevis af gode tips og tricks til din skrivegerning, leveret af nogle af Danmarks største nulevende forfattere.


Bogskaberiet: De to forfattere Anne Cathrine Bomann og Lise Villadsen fortæller om deres rejser udi forfatterverdenen. Genial podcast om at skrive bøger, også om alt det der ikke lige handler om skriveriet: F.eks. royalties, agenter og anmeldelser.


Betalæsning: Når du skriver, skal du have folk til at læse.

Noget af det sværeste som skuffeskribent, er at tage det første skridt, og vise din tekst til andre. Jeg vil anbefale ALLE at tage det skridt så hurtigt som muligt. Få din tekst ud og leve, og få andres øjne på den, så du ikke ender i redigering-ad-infinitum. Har du ingen penge, kan du prøve at få andre til at læse dine tekster her:


Betalæsere version 2.0, forum på Facebook, hvor folk læser hinandens tekster og giver feedback. https://www.facebook.com/groups/BetalaesereV2.0/


Betalæsere, Åbent forum på Facebook, hvor folk læser hinandens tekster og giver feedback https://www.facebook.com/groups/309881275864226/

De to facebookgrupper har masser af medlemmer der er glade for at læse, og som selv skriver. Du burde kunne finde en eller flere som vil læse din tekst og give dig feedback. Hvis du sidder med et helt manuskript på flere hundrede sider, så del det gerne op i mindre portioner. At læse en hel "ufærdig" bog kræver tid og dedikation. Du kan gøre opgaven mere overkommelig, f.eks. ved at sende de første to eller tre kapitler.

Der er også forlag der tilbyder professionel betalæsning. Her skal du have penge op af lommen, men får så til gengæld et professionelt stykke arbejde F.eks. betalæser jeg for Forlaget Fjorden: https://forlagetfjorden.dk/beta/


Du kan også købe betalæsning her: Forlaget Futurum: https://forlagetfuturum.dk/betalaesning-paa-boeger-og-manuskripter/

Line Lybecker fra Forlaget Ulven og Uglen: http://www.linelybecker.dk/redigering-og-korrekturlaesning/



Emilie Søndergaard: https://skrivevejledning.dk/




Tips til at gøre dit sprog bedre.


Vejledning og oplysning om det danske sprog: https://sproget.dk/

8 tips til bedre tekster:



Uddannelse

Det er aldrig for sent at blive dygtigere. Og der er masser af steder du kan gøre dit skriveri bedre. Online såvel som IRL. Listen her er ikke udtømmende.


Forfatterskolen i København http://www.forfatterskolen.dk/


Deltidsstudie i Skrivekunst på Syddansk Universitet i Odense. https://www.sdu.dk/da/uddannelse/efter_videreuddannelse/deltid/skrivekunst


South Gate Creative Writing School i Aalborg:


Coursera, et væld af onlinekurser, nogle af dem i creative writing og lignende. https://www.coursera.org/




Masterclass. Amerikansk kursus med videoer fra nogle af de største forfattere. Jeg har selv fulgt kurserne fra Neil Gaiman, Margaret Atwood, Dan Brown og James Patterson. Jeg kan på det kraftigste anbefale Masterclass.



Forlag

Når du er ved at være klar til at sende dit manuskript til et forlag, kan du bruge denne liste over danske forlag:


eller den her:



Selvudgivelse

Hvis du vil selvudgive er herunder en række nyttige links:

Newpub på Facebook. Et fællesskab hvor folk deler deres erfaringer med at selvudgive. Denne gruppe er et must for folk der går med selvudgivertanker. https://www.facebook.com/groups/newpub/

BoD / Books on Demand. En platform for selvudgivere på dansk. https://www.bod.dk/

Saxo publish. En anden platform for selvudgivere på dansk. https://publish.saxo.com/

Amazon self publishing. Amazons platform for selvudgivere. Er kun relevant hvis du skriver på et andet sprog end dansk. https://www.amazon.com/gp/seller-account/mm-summary-page.html/140-7890204-2495243?ie=UTF8&ld=AZFooterSelfPublish&ref_=footer_publishing&topic=200260520



Budgettering

Spekulerer du over hvad det skal koste og udgive en bog? Der er heldigvis andre der har lavet et godt stykke forarbejde, og er villige til at dele deres arbejde.



Funding

Der er mange måde, du kan forsøge at funde dine bøger på. Du kan være oldschool og traditionel og søge fonde eller legater, eller du kan bruge de sociale medier til at lave indsamlimgskampagner, eller endog bygge dit eget community op af betalende følgere. Links herunder:


Århus Litteraturcenter har lavet denne liste over private fonde der kan søges: http://www.litteraturen.nu/aarhus-litteraturcenter/radgivning/private-fonde/

I legatbogen kan du finde litteraturlegater der kan ansøges. https://www.legatbogen.dk/kunst-kultur


Patreon. En platform designet til at lade kreative bygge et community at betalende følgere. Har du en meget lang bog? Del den op i kapitler og sælg dem, en ad gangen. https://www.patreon.com/


Vil du starte en crowdfundingkampagne så du kan få trykt din første bog? Opret et projekt og få folk til at støtte dig økonomisk på enten Boomerang eller Kickstarter.




Markedsføring

Hvis du ikke har et forlag til at lave markedsføring for dig, så kan det være svært at få ørenlyd som nyopstartet skribent. Der er selvfølgelig de sociale medier, som du kan oprette profiler på, og få folk til at følge dig, men du kan også benytte dig af bogbloggere. Eller forsøge at få dine tekster udgivet i nogle af de danske magasiner for litteratur.




Billeder og fotografier

Skal du bruge billeder eller fotografier til din bogs forside? eller måske til dine opslag på sociale medier?

Foleon har lave en liste over sider med gratis billeder og fotografier. Den finder du her:


Hjælp fra andre

Sidder du fast? Skriveblokering eller kan du ikke afslutte din bog? Eller vil du have en professionel til at gennemgå dit manuskript? Du kan få hjælp af enten forfattercoaches eller forfattermentors.



Andre Resourcer

Savner du ro eller tid til at skrive? Tag på skriverefugium. Liste over steder her: https://www.bareskriv.dk/skriveretreat-2/



________ _________


Jeg hedder Jannik Landt Fogt og skriver hele tiden; poesi, short stories, noveller, romaner (som ikke er afsluttet) og nogle gange om arbejdet med at bryde igennem i bog- og forlagsbranchen.


Du kan læse flere af mine artikler her på Linkedin.


Eller du kan følge mig på min facebookside eller på Instagram...


Du er også velkommen til at sende mig en connect på Linkedin - Jeg er altid på jagt efter at udvide

mit netværk med ligesindede.


Og vil du læse nogle af mine tekster med det samme, så klik ind på min hjemmeside og læs:


Sommeren 89, et pastelfarvet coming-of-age rulleskøjtetrip igennem en sommerferie i 80'erne.


Miami by day, en poetisk rejsebeskrivelse af min tur fra Atlanta til Miami, med min terminalt syge ven. Om venskab, døden og håbet.


Antikvaren i Singapore, en short story om et møde med en finurlig antikvar i Singapore, som ikke skelner stort mellem genrer og mennesker.

53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Glostrupgrå

bottom of page