top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

Debatmøde i Jyderup



Den 2. november 2021 blev der afholdt Politik, Poesi og Pizza flere steder i landet. Det er organisationen Frirummet der står bag. Organisationen arbejder for en bedre offentlig samtale og en øget politisk deltagelse især blandt unge. Frirummet uddanner debatpiloter der bl.a. arbejder med samtalekort for at styrke den offentlige dialog

Et af stederne der blev afholdt 3xp var i Jyderup. Her havde Jyderup Lokalforum allieret sig med Jyderup Højskole. Forkvinden fra Jyderup Lokalforum, Rikke Klindt havde trukket i sit netværk og fået både lokalpolitikkere og medierne til at dukke op. Forstander Gert Møller Jensen havde aktiveret de unge og køkkenet på Jyderup Højskole og sørgede både for nogle ordentlige og inspirerende rammer for debatmødet, men også for den specielle form som selve mødet havde. Det kommer vi tilbage til.


Jeg var med som det poetiske indslag og så var det også min rolle, at lave de cases, som de fremmødte skulle debattere. Jeg valgte med vilje ikke at gå lokalpolitisk eller partipolitisk til opgaven. Aftenen her, skulle være de unges. Den skulle adressere de emner som de unge finder vigtige og ikke klemmes ned i gængse rammer og formater.


DEBATMØDETS TEMAER

Programmet endte med at have 5 cases:

  • Generationsforskelle

  • Miljø- og klimapolitik

  • Cancel Culture

  • Identitetspolitik og Repræsentation

  • Wokeism.

Til temaet generationsforskelle læste jeg "Vi burde have set det i '80" op. Den lille tekst stammer fra min debutbog "Elektrisk blå som et 80'er digt" og handler om generationsforskelle og om det liv, som nogen af os har levet siden vi voksede op i 80'erne. Du kan lytte til oplæsningen på Spotify her. Vi burde have set det i ´80. Under debatten viste jeg også tre klips fra DR's Debatten der havde titlen Generationssvigtet. Hele debatten finder du her: Generationssvigt

Til temaet Miljø- og klimapolitik så vi Gretha Thunbergs tale ved FN. Den tale, tror jeg, at vi kommer til at kigge tilbage på om 20 år, som vi i dag ser tilbage på Martin Luther Kings "I have a dream". Den er skelsættende.

Vi sprang Cancel Culture temaet over. Her skulle vi have læst en artikel om kontroversen mellem ejeren af Billig-Bi koncernen og instagrammeren Deltidsaraber der arbejder for sætte den danske racisme på dagordenen. Artiklen vi skulle have læst kan du læse her: Kendt skomærke i massiv modvind og instagramopslaget fra Deltidsaraber som vi skulle have læst, kan du læse her: https://www.instagram.com/p/CSZm0CKMjRa/


Til temaet Identitetspolitik og repræsentation debatterede vi den shitstorm som bogen Fucking Trans endte i, kort efter udgivelsen. Her tog vi udgangspunkt i et radiointerview med queerboganmelderen Lasse Kjøbeløv der gerne så bogen trukket tilbage, pga. dens skadelige fremstilling af transkønnede. Det korte interview kan du lytte til her: https://twitter.com/radio4dk/status/1427281154617577473


Det sidste tema skulle have været Wokeism. Her skulle vi have set et interview med den Canadiske rapper Tom Macdonald og hørt hans sang "Fake Woke". Desværre løb vi tør for tid (hvilket vi havde forudset), så Tom måtte vente til en anden gang.


DEBATMØDETS FORM


Til debatmødet ville vi gerne have de unge i tale. Gert har før arbejdet med samtalesaloner, og foreslog derfor at vende det traditionelle paneldebat på hovedet. Netop formatet hvor de unge får taleret, og de fremmødte politikere kun må lytte og referere synes at have været en succes. TV2 øst dækkede en del af mødet og interviewede nogle af de fremmødte.



Til debatmødet var der omkring 80 deltagere, heriblandt to håndfulde unge fra Jyderup, 13 lokalpolitikere fra Holbæk Kommune og resten var elever fra Jyderup Højskole.


Afrundende kan jeg sige, at jeg tror på, at der skal flere møder som ovenstående til, hvis ikke generationskløfterne skal graves dybere. Den del af den offentlige debat der er rykket ind på de sociale medier, er med til at polarisere holdninger. Siddende bag en skærm forfalder mange (inklusiv mig selv) til at blive tastaturkrigere. Vil vi demokratiet, så tror jeg også vi skal ville hinanden. At vi må mødes IRL på tværs af politiske skæl og generationer. Dét var hvad jeg tog mig med fra aftenen. Der er Regions- og kommunalvalg den 16. november. Husk nu at sætte dit kryds. Er du i tvivl om hvor du skal sætte det, så hop evt. ind på Altinget, vælg din kommune, og tag testen for at se hvilke politikkere og partier som du er mest enig med. Bemærk at der både er en test for kommunalvalget og en for regionsvalget.



/Jannik


73 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page