top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

Blazer Revolutionen

Opdateret: 24. feb. 2022


Regeringen har sammen med alle andre partier (bortset fra De Radikale) vedtaget aftalen "Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund". Aftalen går blandt andet ud på at flytte uddannelser fra storbyerne til andre steder i Danmark, der kunne have behov for uddannelsesmuligheder, og de forventede afledte fordele; arbejdspladser, bosættelse efter endt uddannelse mv. Det lyder i aftalen at uddannelsesinstitutioner i storbyerne skal "flytte uddannelser ud, eller nedlægge studiepladser svarende til 10%"


På Copenhagen Business School (CBS) har ledelsen gjort sig umage for at lave en rigtig dårlig proces omkring den politiske aftale. Ligeledes har de framet skolens udfordring på en uhensigtsmæssig måde, der strider mod den vedtaget politiske aftale, og derefter udarbejdet et fejlbehæftet beslutningsgrundlag der har ført til en tvivlsom beslutning: nemlig helt at nedlægge 5 uddannelser.


De 5 uddannelser på CBS har alle et humanistisk islæt, som træner deres elever i at gå kritisk til kanon i erhvervsøkonomiens store (og til tider opstyltede) modelkompleks. Det er uddannelser der lærer deres studerende ikke at tage økonomiens dogmatiske lærersætninger og modeller for gode varer, men at udfordre dem. Det er uddannelser der er brug for, i en verden hvor banksektoren drukner i hvidvaskskandaler, hvor klima og diversitet er nye agendaer der sætter ind overalt og hvor disruption, iværksætteri og tech løber om hjørner med store dinosaur-lignende koncerner.

De 5 uddannelser er også blandt de uddannelser på CBS, der har flest kvindelige studerende.


Ledelsens beslutning om at lukke uddannelserne får derfor på puklen. Af det akedemiske personale bag uddannelserne, som ikke føler sig lyttet til. og af prominente erhvervsprofiler der på deres sociale medier har argumenteret for, hvorfor de lukningstruede uddannelser er anvendelige og kandidaterne derfra efterspurgte. De studerende, der har haft under 2 dage at forholde sig til nednukningen på, er mildest talt overraskede (og rasende) over beslutningen. Derfor har de arrangeret protester, blokering af møder, underskriftindsamlinger og andre events.


Jeg er selv dimittend fra en af de nedlukningstruede uddannelser. En uddannelse jeg altid har være stolt af at have taget, og som har rustet mig til jobs som fuldmægtig, konsulent, projektleder, programsekretær og senior konsulent i Danmarks hurtigst voksende IT-virksomhed Netcompany. I dag arbejder jeg som forfatter og foredragsholder. Min kone, Gitte er også fra en af de lukningstruede uddannelser, Hun har været udstationeret i Singapore i en international lederstilling, og arbejder i dag som rewards director for Telenor. I dag bor vi i udkantsdanmark - så meget for regeringens antagelser om, at man ikke kan flytte ud af storbyen, fordi man har taget en uddannelse der. Men det er vist en anden historie.


Jeg synes, det er en skændsel at CBS lukker de visionære uddannelser. Jeg mener at CBS beslutning strider mod ordlyden af det politiske papir, hvor der netop står, at der skal værnes om de små unikke uddannelser, og så mener jeg desuden, at processen på CBS har været ufattelig ringe faciliteteret. Men du kan jo selv bedømme, herunder følger nemlig oversigten over Blazer Revolutionen, som den så fint er blevet døbt.

Opdatering: Studerende på tværs af uddannelser har ved udgangen af 2021 organiseret sig i et studenteroprør der har arrangeret demonstrationer rundt omkring i landet. Artikler om studenteroprøret begyndte at ramme medierne omkring nytåret 2021. Disse artikler finder du også i oversigten herunder.

Jeg opdaterer oversigten løbende. (Har du selv kendskab til artikler eller omtale der hører til på listen, så skriv mig en mail eller en besked på SoMe)


OVERSIGT OVER BLAZER REVOLUTIONEN og STUDENTEROPRØRETDen politiske aftale og kritikken af den

27. maj 2021 // Link til den politiske aftale "Tættere på - Flere Uddannelser og Stærke Lokalsamfund"


10. juni 2021 // Link til artikel i Politiken om forhandlingerne bag den politiske aftale "Tættere på...."


25. juni 2021 // Link til artikel i Politiken der beskriver at nedlukningen af 10% af studiepladserne i storbyerne ikke længere er et krav i den politiske aftale.


6. juli 2021 // Link til artikel i Altinget af Lars Trier Mogensen der udråber udflytningsaftalen til at være en bombe under velfærden.


9. september 2021 // Link til artikel i netmediet Solidaritet, hvor aftalen kritiseres.Blazer Revolutionen på CBS

11. november 2021 // Link til CBS Wire der skriver om, at Akademisk Råd på CBS har skrevet et brev til CBS ledelse, hvori rådet advarer ledelsen om, at processen der er planlagt er for lukket og for forhastet.

12. november 2021 // Artikel i Politiken om CBS's beslutning om at nedlukke de 5 uddannelser.


16. november 2021 // Link til Akademikerbladet der beskriver CBS' beslutning om at nedlukke uddannelser. https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/november/cbs-vil-lukke-uddannelser-udspil-skaber-protester


16. november 2021 // Link til artikel i CBS Wire hvor formanden for CBS students påpeger at nedlukningen af de 5 uddannelser gør CBS mindre divers og mere elitært.


17. november 2021 // Kontorchef i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, Mette Balling Lisby beskriver hvorfor den lukningstruede uddannelse PKL, som hun selv har taget, ikke bør lukkes. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6865302823358255104/?commentUrn=urn%3Ali%3Acomment%3A(activity%3A6865301933545066496%2C6865302810586595328)

Se desuden Mettes video om PKL her: https://www.youtube.com/watch?v=Hh56CxyNWNE


17. november 2021 // Link til Akademikerbladet der beskriver studerendes blokade af høring i akademisk råd.


17. november 2021 // Link til B.T. der har skrevet en artikel om de studerendes protester


17. november 2021 // Link til B.T. der bringer et interview med CBS-ledelsen om den manglende hørring af de studerende. https://www.bt.dk/samfund/cbs-dekan-reagerer-paa-studerendes-oproer-efter-blokade-vi-er-ikke-enige-i-at-vi?fbclid=IwAR2j3kfa5Znx6_QaT0RlA_FNG2mEb4L4gT-x71eJyIHQhkGOjl3w6SeAVnk


17. november 2021 // Link til CBS Wire, hvor Niels Åkerstrøm Andersen kritiserer Ledelsens beslutning. https://cbswire.dk/professor-this-will-destroy-cbs-integrative-function-in-the-danish-education-system/


18. november 2021 // Link til Djøfbladet der har skrevet en artikel om de studerendes protester og blokader på CBS.


19. november 2021 // Link til artikel i Berlingske, hvor Lektor og Leder for forskningsafdelingen for filosofi ved CBS, Morten Sørensen Thaning forklarer hvorfor de fem lukningstruede uddannelser er relevante for Danmark.


19. november 2021 // Cand.Merc.Fil Studerende Karen Marie Neergaard Theil Eriksen udstiller CBS-leders Inger Akehaves hykleri, når sidstnævnte roser en bog om sexisme og kønsligestilling i undervisnings- og forskningmiljøer, samtidig med at hun er ved at lukke de 5 uddannelser på CBS med flest kvindelige studerende. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6867118197322084352/


19. november 2021 // Link til Frihedsbrevet der har skrevet en artikel om de studerendes protester. Det er i denne artikel at protesterne døbes "Blazer Revolutionen". https://frihedsbrevet.dk/blazer-revolution-paa-cbs-i-alle-mailen-findes-faellesskabet/


21. november 2021 // Niels Thygesen, Lektor ved CBS, kalder CBS's ledelses ageren for et tillidsbrud og deres strategi med at sprede kompetencerne fra de fem lukningstruede uddannelser ud på tværs af alle CBS' uddannelser for umulig.


22. november 2021 // Link til Akademikerbladet der har afsløret, at CBS Ledelse har lavet fejl i deres beregninger af dimittendledigheden.


22. november 2021 // Link til artikel i Berlingske, hvor Professor fra Aarhus universitet, Lars Qvortrup spørger om, om CBS er færdig med at være et universitet og nu igen skal til at være en handelshøjskole


22 november 2021 // Link til Akademikerbladet der har interviewet iværksætter Simon Nohrstedt Søndergaard om nedlukningen af FLØK-studiet. (Simon har selv gået på FLØK)


22. november 2021 // Link til Science Report hvor studerende fra de lukningstruede uddannelser viser det paradoksale i, at hvis CBS ledelses beslutning havde været en eksamensopgave, så var hele ledelsen dumpet.


22. november // Hanne Knudsen, Associate Professor på Aarhus Universitet deler en mail fra CBS' ledelse hvor de tonedøvt roser de studerendes engagement og undskylder sig med, at de har travlt og at opgaven med reduktionen af studiepladser er en bunden opgave. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6868511575997784064/


22. november // Niels Åkerstrøm Andersen, professor på CBS og underviser på nogle af de lukningstruede uddannelser, svarer her på skrivelsen fra CBS' ledelse. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6868512351809798145/


22. november 2021 // Link til artikel i Politiken der handler om Professor Ole Thysens kritik af CBS-ledelsen https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8483446/CBS-er-hastigt-p%C3%A5-vej-tilbage-til-fortiden


23. november // Link til artikel i Ræson, om at hastværket i CBS-sagen peger på nogle generelle tendenser i vores samtid.


23. november // Link til artikel i Information om Aarhus Universitets nedlukning af studier.


24. november 2021 // Link til artikel i Information der dækker tirsdagens hørring på CBS.


24. november 2021 // Link til artikel i Information hvor de studerende fremhæver CBS-ledelsens misforstået ligestilling. https://www.information.dk/debat/2021/11/ogsaa-ligestillingens-navn-vaere-absurd-cbs-lukker-seks-uddannelser?fbclid=IwAR3qomf4oArZ0QHluWpiHyJky5QvKOpHs00HgFNH7wdBXXrdKa8ayYZXYGc


24. november 2021 // Link til artikel i CBS Wire hvor Professor Christina Lubinski forsvarer den nedlukningstruede uddannelse Organizational Innovation and Entrepreneurship (OIE) og forklarer at CBS-ledelsen slet ikke har forstået, at netop den uddannelse skaber entreprenører og ikke ansatte. Derfor er det misforstået at nedlukke uddannelsen på baggrund af dimittendledighedstal.


24. november 2021 // Link til artikel i Uniavisen, hvor sammenslutningen Vrede Studerende opfordrer studerende på tværs af uddannelsesinstitutioner til at stå sammen mod nedlunkningen af studier.


25. november 2021 // Link til artikel i DJØFBLADET, om kommende Cand. Merc. Fil'er Andreas Rousing der argumenterer for, at fremtiden kalder på kritiske tværfaglige uddannelser. https://www.djoefbladet.dk/artikler/2021/11/studerende-cbs-lukker-de-uddannelser-fremtiden-beh-oe-ver.aspx?fbclid=IwAR3HDop4NEiH0ZO_SjBhz4Jm1lsWlXMpoFjLmJ6WnZtBkukMnXiCuBTAcXU


25. november 2021 // Link til artikel i Politiken der omhandler en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut der påpeger at kun 4% af de universitetsstuderende læser deres uddannelse i de små universitetsbyer og at 97% af uddannelserne i disse byer kører med tomme pladser. Det er ikke opløftende tal for regeringens regionalisering af uddannelser. https://politiken.dk/indland/uddannelse/art8493261/Nu-lander-en-%C3%B8v-rapport-p%C3%A5-regeringens-bord


26. november 2021 // Link til CBS-studenteroprørs åbne brev til Bestyrelsen. I brevet fremlægger de studerende flere fejl og bias i ledelsens beslutningsgrundlag.


29. november 2021 // Link til CBS' hjemmside hvor CBS-Ledelsen præsenterer beslutningen om, ikke at lukke Ha.(fil) og Cand.Soc.(OIE) som et udfald af en intern hørringsproces.


29. november 2021 // Link til Altinget der bringer et åbent brev til CBS-Ledelsen. Brevet er underskrevet af 51 tidligere studerende på Cand.Soc.PKL. https://www.altinget.dk/forskning/artikel/51-kandidater-fra-lukningstruet-studie-oensker-vi-virkelig-universiteter-der-taenker-i-stordriftsfordele?fbclid=IwAR2baRAMNmHyQaUdQJFjHF45k3dOVIEU8dh9LqEYkMF6Pc92nkO3P61NIKw


29. november 2021 // Link til opslag på LinkedIn af Morten Levinsen. Her påpeges det, at 10 ud af 11 af de uddannelser som ledelsen har besluttet af lukke eller reducere optaget på har en majoritet af kvindelige studerende. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6871117414646480896/


30. december 2021 // Link til artikel i CBS' Wire. Studenteroprørets skrivelse til bestyrelsen på CBS. Heri beder de studerende bestyrelsen om at forkaste ledelsen forslag.


1. december 2021 // Link til artikel i CBS' Wire, af Elizabeth Nielsen og Cecilie Bjørk Thomsen om CBS-ledelsens Bullshit Management Phrases. https://cbswire.dk/bullshit-management-phrases-or-perfection-of-power/?fbclid=IwAR0YcWlCVR4mZ71w_TBJQmmmiMSF-Q-ojc8V6QfWXVMHDfBlzBuQCJZTo94


1. december 2021 // Link til artikel i Berlingske, skrevet af Ian Felix Dejean og Elizabeth Bruun Nielsen der begge har været aktive i studenteroprøret.


1. december 2021 // Link til artikel i Kulturmonitor, hvor Julie Lind-Holm og Eva Frost kritiserer CBS-Ledelse for at skubbe kulturlivet tilbage til stenalderen, hvis de lukker uddannelsen Management of Creative Business Processes.


1. december 2021 // Artikel i akademikerbladet om CBS's nedlukning af studier på bagrund af dimitendledighedstals der ikke er renset for barslende. https://www.akademikerbladet.dk/aktuelt/2021/december/en-kvinde-paa-barsel-faar-cbs-til-at-lukke-uddannelse

2. december 2021 // Link til artikel i Altinget, skrevet af de studerende bag studenteroprøret på CBS. I artiklen redegører de studerende for det uhensigtsmæssige i at CBS reducerer optaget på 11 uddannelser, hvoraf 10 af uddannelserne har en majoritet af kvindelige studerende.


2. December 2021 // Link til IT-Watch hvor IT-branche organisationen kritiserer den politiske aftale, da den medfører lukning af pladser på IT-universitetet. Der har i flere år været højere efterspørgsel på IT-kandidater end de danske uddannelsesinstitutioner har kunnet levere.


3. december 2021 // Link til artikel i IT-Watch der fremhæver at flere politikere, også blandt dem der har stemt for aftalen, nu kritisere udflytningen og nedlæggelsen af uddannelser


4. december 2021 // Link til artikel i Politiken af Professor Emeritus ved KU Finn Colin og Professor David Budtz Pedersen ved Aalborg Universitet. I artiklen præsenteres der forskellige bud på den værdi som humanistiske uddannelser foranlediger.


8. december 2021 // Link til artikel i Business Review hvor Chef Life Science-afdelingen i DI, Peder Søgaard-Pedersen påpeger at Danmark har brug for flere videregående uddannelser ikke færre.


Studenteroprøret '22


17. december 2021 // Link til artikel i politikken hvor de sidste dage af blazerrevolutionen beskrives, og hvor første skridt mod et nationalt studenteroprør tages.


17. december 2021 // Link til første artikel (i politikken) om det nu landsdækkende studenteroprør og deres manifest:


17. december 2021 // Link til manifestet for studenteroprøret. Download det her:

MANIFEST_ Nye præmisser for uddannelse
.pdf
Download PDF • 1.33MB


3. Januar 2022 // Link til artikel i Information om at kritikken fra forskermiljøerne udebliver bl.a. fordi forskerne er bange for at miste deres jobs.

3. Januar 2022 // Link til artikel i Politiken om de danske universiteter og kritik af udflytningsaftalen. https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8549371/Lad-os-hylde-vores-fantastiske-universiteter

9. Januar 2022 // Link til kronik i Berlingske om Social demokratiets ældre-populistiske retning og partiets rovdrift på de unge.


10. januar 2022 // Tommy Ahlers kritisere i Berlingske udflytningsaftalen. https://www.berlingske.dk/samfund/nu-advarer-tommy-ahlers-udflytning-af-uddannelser-er-en-det-lyder-godt


11. januar 2022 // Rektor på Københavns Professionshøjskole kritisere udflytningsaftalen i Politiken. https://politiken.dk/debat/kroniken/art8556621/K%C3%B8benhavn-er-ogs%C3%A5-udkant


11, januar 2022 // Læserbrev i Information om studenteroprøret 2022 mv. https://www.information.dk/debat/2022/01/studerende-advaret-udflytningen-uddannelser-corona-svaekket-protesten


12. Januar 2022 // Artikel i Politiken om den massive kritik af udflytningsaftalen. https://politiken.dk/indland/uddannelse/art8563043/Udflytning-af-uddannelser-g%C3%B8r-Danmark-dummere


12. Januar 2022 // Link til debatindlæg hvor Formand for Socialdemokratiets Frit Forum kalder studenteroprøret for privilegieblindt og reaktionært. https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8564402/Studenteropr%C3%B8ret-anno-2022-er-privilegieblindt-og-reaktion%C3%A6rt


13. januar 2022 // Artikel hos DR der påpeger at Politikere der har stemt for udflytningsaftalen, nu deltager i demonstrationer imod aftalen. https://www.dr.dk/nyheder/politik/politikere-deltog-i-demonstration-mod-aftale-de-selv-har-indgaaet


14. januar 2022 // Artikel på AAU Update. Aalborg Universitet lukker 18 uddannelser. https://www.update.aau.dk/nyheder/nyhed/udflytningsplan-lukker-optag-paa-18-uddannelser.cid529182


14. januar 2022 // Artikel i Rucpaper om studenteroprøret.25. januar 2022 // Debatindlæg i politikken om tvangsnedlukningens ødelæggelse af studiemiljøer. https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art8583721/Regeringens-tvangsflytteri-kv%C3%A6ler-studiemilj%C3%B8et24. februar 2022 // Elizabeth Bruun Nielsen der har være med i ungdomsoprøret fra starten af, deltager i 24/7-podcastserien ungdomsmagt. Lyt med på spotify her: https://open.spotify.com/episode/4tMcnNlYucKTB517Lhfyn9?si=TA80Qwf3QzO3Vl5AIZQgFA&fbclid=IwAR3_yWVUuOnsrZuV5o1enBBG3kqMf2CZQlYjSn9AX9g3sNS8TIOVDeeLQ7c&nd=1


ORGANISERING AF PROTESTER OG ANDEN KOORDINATION

Studenteroprørets instagram profil:


FLØK Task force mod CBS' reduktionsplan


CMF, en alumni-anordning for Cand.merc.(fil) - FLØK/CBSUNDERSKRIFTINDSAMLING


Underskriftindsamling for at stoppe nedlunkningen af de 5 uddannelser190 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page