top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

San San - En retrofuturistisk totaloplevelse på AROS

Koldkrigs-paranoia møder counterculture i et retrofuturistisk sanseorgie.

De fleste kender Stanley Kubrics sorte komedie Dr. Strangelove der er en form for krigsparodi sat under den kolde krig. Titelkarakteren (Dr. Strangelove) er baseret på et væld af forskellige historiske karakterer heriblandt futuristen Herman Kahn. Herman arbejde for Rand Corporation og Hudson Institute og rådgav den Amerikanske regering under den kolde krig. Han udgav også en række bøger og en af disse fra 1967 hed: The Year 2000 - A framework for speculation on the next 33 years. I bogen forestiller Herman sig byerne på den amerikanske vestkyst, fra San Diego til San Francisco, vokser sammen til en ny urban megapol kaldet "San San."


Med udgangspunkt i Hermans forestillinger om San San har de to New York baseret kunstnere Jonah Freeman og Justin Lowe udarbejdet et totaloplevelses koncept. Ikke én, men flere kunstinstallationer der nedsynker publikum i San Sans futuristiske urbanitet. Det første kapitel hed "Scenario in the Shade" og har bl.a. kunne opleves på Kunsthal Charlottenborg tilbage i 2018. Det andet og foreløbige sidste kapitel hedder Colony Sound og fortæller historien om det den fiktive koldkrigs kommunikationsteknologi "The smile" som bliver opsnappet og anvendt af en civil modkultur.


Kunstudstillingen er en række af rum indrettede som San San. Der er flyers der fortæller narrativet, en fuld (lang) kunstfilm, såvel som infoskærme med interviews af de to kunstnere.


Jeg er ikke sikker på at jeg nogensinde før, har oplevet en så medrivende og gennemført udstilling. Det er som at træde ind i en syret udgave af Bladerunner sat i 1950'erne.


Du kan tage en virtuel tour rundt i Jonah Freeman og Justin Lowes kunstværker på deres imponerende flotte hjemmeside, eller du kan smutte en tur til Aarhus og gå i kælderen på AROS - her kan du se Colony Sound indtil den 21 februar 2021.


Hvis du har en lille sci-fi aficionado gemt i maven, vil jeg på det kraftigste anbefale dig at komme afsted. Og sæt god tid af - der er meget at gå på opdagelse i.

96 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page