top of page
  • Forfatters billedeJannik Landt Fogt

Anders har en holdning. Den skriver han ned på papir. Det skulle han aldrig have gjort.

Nogen har været på kursus. Nogen har skrevet en bog. Andre har en holdning.


Artiklen her er et svar på Anders Heide Mortensens "debatindlæg" i finans.dk hvor han skælder ud på en forfatter der har udgivet en bog på et medudgiverforlag. Hvad han vil debatere, står hen i det uklare, men brøle det kan han. Læs gerne Anders' skriv, før du læser min artikel. Du finder den her: Link til Anders' debatindlæg på finans.dk


Anders har scrollet ned i sit facebook feed. Han har opdaget en trend. Der er nogle der prøver at sælge ham ting på Facebook. Sikke en opmærksomhedsevne! Sikke en iagttagelse! Nogen vil sælge ham kurser, andre vil sælge ham en bog. Men Anders synes ikke om bogen. Eller det ved han ikke rigtig om han gør, for han har ikke læst den. Men han synes ikke om Anja, forfatteren bag bogen, ikke at han har mødt hende i virkeligheden, men han kan alligevel ikke lide hende. Puha, hun er sådan en der taler om sig selv, og sin branche og sit fag. Og hun gør det, forstår man Anders ret, hele tiden. Lidt ligesom ham selv.

Så Anders finder alt sin retfærdige harme frem, og så sætter han sig ned, og sætter pennen til papiret. Og så skriver han. Uha, han skriver. Ikke rigtigt en artikel, for det kræver jo fakta. Heller ikke et essay, for så litterær er Anders slet ikke. Nej, Anders skriver et debatindlæg, for det er trenden! Og så behøver man ikke gøre sig overvejelser omkring fakta, stilistiske virkemidler og alt sådan noget som forfattere og journalister bekymrer sig om. Nej, i et debatindlæg skal man bare udbasunere sin holdning, uanset om den så er ligeså tom og oppustet som ens titel.


Holdninger skal der til! Så han skrive dem ned. Anders skriver om, at der er noget der hedder medudgiver forlag, og om, at det er noget værre noget, for så kan man jo bare købe sig til titlen som forfatter. Puha! Så er der ingen forlagsredaktører til at lege litteraturpaver, og så kommer der jo kun middelmådigt lort ud af bogfabrikken, og det er ikke godt for nogen, og slet ikke for Anders, som jo læser mange bøger. Eller som godt gad at læse mange bøger. Eller godt gad at se mange bøger, hvis nu Netflix kunne filmatisere dem for ham.

Hvis Anders havde kunne sætte sig ud over sin holdning, kunne han jo ha’ skrevet en artikel der belyste både fordele og ulemper ved medudgiverforlagene i Danmark, eller om de gigantiske forandringer som den danske forlagsbranche gennemgår netop nu. Han kunne have skrevet om problematikkerne ved at aviserne har skåret i deres kulturjournalistik i årevis, og at anmeldelser i dag ikke læses i aviserne men på bogblogs og på instagram, og om hvilke udfordringer dét så giver. Eller han kunne have skrevet om den elitære arrogance man finder i samarbejdet mellem de fire største forlag og den etablerede presse. Eller han kunne have slået op i rapporter fra Bogpanelet under Slots- og kulturstyrelsen og set hvor stor en andel af den danske bogbranche som udgøres af små selvstændige erhvervsdrivende - selvudgivere såvel som medudgivere.

Han kunne have beriget den offentlige debat med et faktuelt indlæg så debatten kunne få noget substans. Men for at gøre det, så skal man jo nok have læst journalistik, eller som det mindste have taget et kursus, eller læst en bog – og det har Anders nok ikke.

Han har under ingen omstændigheder læst Anja’s bog, som han, som en anden Thomas Treo, indirekte sviner til, uden at forholde sig til kvaliteten af den. Han går så at sige efter manden, ik’ bolden. Eller skal jeg sige kvinden – for er det her, endnu engang et eksempel på hvor tids debat om køn? Om middelalder-tænkende midaldrende mænd der sparker nedad på køn? Jeg ved det ikke, men jeg kan konstatere at der ikke er meget substans i Anders’ kritik af medudgiverforlagsmodellen eller af Anjas bog – Så hvad er det han kritiserer? Hvad er det han vil debattere?

Er Anders den mandlige pendant til en Karen. Privilegieblind og ikke bange for at sparke nedad? Stolt over at have en holdning og at nogen har stillet ham en platform til rådighed hvorfra han råbe og sparke? Måske.

Det mest sørgelige ved Anders er at han ikke har indset sandheden i ordsproget Holdninger er ligesom røvhuller, alle har et, og han derfor tror, at fordi han har en holdning, så har han også en kant. Men hans debatindlæg er kedelig og ufokuseret, og kanten forveksler han med et priviligeret ståsted. For selv om han er hvid, og mand og uddannet, og nogle ville sikkert sige: En del af patriarkatet, så er hans position ikke hævet.


For Anders er i det samme game som alle os andre. Vi faker den, til vi maker den, uanset om vores titel så er foredragsholder, coach, forfatter eller Rådigiver på absolut topniveau. I disse sociale medier-tider, står vi alle og råber om kap, som en anden flok brøleaber. Vi er ankommet til amatørenes tidsalder og det er der faktisk både fordele og ulemper ved. En af fordelene er, at vi alle kan få bøger som Anja's der faktisk har fået gode anmeldelser på de Sociale Medier. En af ulemperne er, at holdningsbrøleaber som Anders får alt for meget opmærksomhed. Det er måske ikke ligefrem fake news han spreder, men det ér tomme kalorier.

Jeg vil gerne afslutte med en anbefaling til Anders, og andre folk som ham. Gå ned på biblioteket hvor I sikkert sjældent kommer og lån bogen ”The longer Long Tail" af Chris Anderson. Den forklarer fænomenet om hvordan amatørers produkter vinder frem via internettet og sociale medier. Den lange hale er et erhvervsøkonomisk fænomen der beskriver forretningsmodeller hvor der, modsat blockbustere, sælges små kvantiteter af mange forskellige goder. Halen forklarer hvordan og hvorfor fænomener som selvudgivere og medudgivere opstår. Det er slet ikke så mærkværdigt eller suspekt som Anders gør det til. Havde Anders læst bogen inden han satte pennen til papiret, kunne vi have været en ligegyldig holdningsudveksling fattigere og viden om tendenser i bogbranchen rigere.


Det er faktisk lige præcis sådan noget eksperter, kommentatorer og rådgivere gør: Forholder sig til fakta. Det burde Anders vide jvf. hans titel.


Men hvad ved jeg - jeg er jo bare wannabe-forfatter og endnu en Anja.


PS. Anders Heide Mortensen har selv udgivet en bog. På forlaget Egolibris - Der er et medudgiverforlag. And that's a fucking fact!

Så kære Anders, tilbage i omklædningsrummet - Du har intet tøj på, og har lige scoret selvmål.Link til fakta herunder:

84 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page